جوان آنلاین: یک نماینده مجلس معتقد است، قانون در زمینه تکمیل سامانه املاک و اسکان به تصویب مجلس رسیده است و باید اجرایی شود. اگر مشکلی وجود دارد، سازمان ثبت احوال همکاری ندارد و باید وزارت کشور به عنوان مسئول سازمان ثبت احوال و وزارت راه و شهرسازی به عنوان مجری قانون مجلس و فرد پاسخگو به مجلس در جهت تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان قدم بردارد و به سامانه خانوار و املاک و اسکان متصل شود.
سامانهها در دنیای امروز از اهمیت بالایی برخوردار شدهاند؛ این سامانهها بستری برای جمعآوری اطلاعات دقیقی هستند که مهمترین لازمه سیاستگذاریهای صحیح به شمار میروند. در مجلس مصوب شده است که سامانه جامع املاک و اسکان به منظور حل مشکلات حوزه مسکن تکمیل و راهاندازی شود.
وزارت راه و شهرسازی مسئول اجرای قانون سامانه املاک و اسکان است و باید این سامانه را راهاندازی کند. چند ماه از زمان تصویب این قانون میگذرد و هنوز اقدام جدیای را در این زمینه شاهد نیستیم.
موضوع مهم این است که تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان نیازمند همافزایی وزارتخانهها و دستگاههای مختلف است. به طور مثال، سازمان ثبت احوال که جامعترین اطلاعات خانوارها را در اختیار دارد، باید سامانه خانوار را به سامانه املاک و اسکان متصل کند که هنوز این کار صورت نگرفته است.
محمد جلالی، نماینده مردم دلیجان و محلات در مجلس شورای اسلامی درخصوص لزوم تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان و مزیتهایی که این طرح برایمان دارد به «جوان» میگوید: اصل این موضوع که شفافیت در امور وجود داشته باشد، کاملاً قابل قبول است و باید به این سمت حرکت کنیم. ایجاد سامانهها به منظور ایجاد شفافیت در امور در دستور کار قرار گرفته است. در مجلس قانونی در زمینه راهاندازی سامانه املاک و اسکان مصوب شده است.
این نماینده مجلس خاطرنشان میکند: صرف تصویب قوانین نمیتواند کارساز باشد. در عمل باید همه نهادها و دستگاهها همکاری لازم را داشته باشند و شاهد تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان باشیم. سامانه املاک و اسکان در نهایت به نفع همه است، زیرا در این سامانه به اطلاعاتی دسترسی پیدا میکنیم که زمینه را برای تصمیمسازیهای درست در حوزه مسکن ایجاد میکند.
وی ادامه میدهد: اجرای سیاستگذاریهایی که در حوزه مسکن داریم در گروی در اختیار داشتن اطلاعات است. سامانه املاک و اسکان میتواند این دادهها را در اختیار ما قرار دهد. در حوزه مسکن شاهد برخی نابهسامانیها هستیم. به طور مثال، در برخی موارد میبینیم که بنگاههای املاک درخواستهای مالی نابجایی از افراد دارند. سامان دادن به این امور در گروی دسترسی به سامانه جامع املاک و اسکان است
جلالی میگوید: اطلاعاتی که سامانه مورد بحث در اختیار قرار میدهد، بستری برای اجرای قوانین موجود ایجاد میکند. به طور مثال، براساس قانون یکسری حمایتها از اقشار ضعیف و آسیبپذیر در حوزه مسکن باید به عمل بیاید. اجرای این مصوبات نیازمند در اختیار داشتن اطلاعات مربوط به خانوارها به لحاظ سکونت و مالکیت است.
وی ادامه میدهد: دریافت مالیات از خانههای خالی که افراد حاضر نیستند آنها را در سامانه ثبت کنند از طریق دادههای سامانه املاک و اسکان شدنی است.
این نماینده مجلس میگوید: به طور کلی، کارکرد اصلی سامانهها ایجاد شفافیت است. از این طریق میتوانیم در حوزههای مختلف در بخش مسکن تصمیمسازیهای درست داشته باشیم و به اجرای مصوبات بپردازیم.
جلالی تصریح میکند: در غیاب در اختیار داشتن سامانه جامع املاک و اسکان، اجرای قوانین موجود امکانپذیر نخواهد بود. اطلاعاتی که سامانه خانوار در اختیارمان قرار میدهد، کمک میکند با مشکلاتی همچون جعل اسناد و برخی کلاهبرداریهای دیگر مقابله کنیم.
وی ادامه میدهد: سامانهها مزیتهای فراوانی برایمان دارند که از ابعاد مختلف قابل بررسی هستند. به طور مثال، کاهش هزینههای نقل و انتقال نیز از طریق دسترسی به اطلاعات این سامانه امکانپذیر است.
این نماینده مجلس میگوید: با توجه به مزیتهایی که سامانه املاک و اسکان برای کشور دارد، دولت باید به اجرای قانون تکمیل و راهاندازی این سامانه سرعت ببخشد و در آینده نزدیک شاهد بهرهبرداری از آن باشیم.
جلالی میافراید: براساس قانون سازمان ثبت احوال موظف است سامانه خانوار را به سامانه املاک و اسکان متصل کند. به نحوی که در سامانه املاک و اسکان به اطلاعات خانوار دسترسی داشته باشیم. اینکه هنوز این کار انجام نشده، شاید به دلیل نگرانیهای امنیتی سازمان ثبت احوال است.
وی ادامه میدهد: قانون در زمینه تکمیل سامانه املاک و اسکان به تصویب مجلس رسیده است و باید اجرایی شود. اگر مشکلی وجود دارد و سازمان ثبت احوال همکاری ندارد، باید وزارت کشور به عنوان مسئول سازمان ثبت احوال و وزارت راه و شهرسازی به عنوان مجری قانون مجلس و فرد پاسخگو به مجلس در جهت تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان قدم بردارد و به سامانه خانوار به سامانه املاک و اسکان متصل شود.
این نماینده مجلس در پایان تأکید میکند: الان فصل بررسی بودجه در مجلس است و درگیر این مسئله هستیم. اما قطعاً اگر اجرای قانون مربوط به تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان پیش نرود و دستگاهها و وزارتخانهها به وظایفشان عمل نکنند، مجلس از جایگاه نظارتیاش به موضوع ورود خواهد کرد.